Garnic.

Dreptul la educatie in romania...

Dreptul la educatie in Romania...
-scrisoare deschisa adresata factorilor responsabili cu invatamantul din Romania-
De un an si noua luni sunt fericitul tatic al unui baietel si, ca orice parinte responsabil ma gandesc la viitorul lui. Ghinionul meu si al lui este ca ne-am nascut si traim amandoi intr-un sat pierdut printre dealurile din sudul Banatului cu populatie majoritara de nationalitate ceha, sat in care nu mai functioneaza de vreo trei ani o gradinita, aceasta fiind desfiintata din cauza numarului prea mic de copii ce o puteau frecventa ca efect al emigrarii masive a localnicilor in Republica Ceha, emigrare generata de lipsa locurilor de munca, de conditiile grele de trai si de lipsa unei perspective.
Manat de dorinta si de obligatia de a face ceva pentru educatia fiului meu am inceput sa "studiez" un pic legile care reglementeaza invatamantul din Romania.
Din "Declaratia Universala a Drepturilor Omului", semnata si de Romania in 1955, am aflat ca, citez: "orice persoana are dreptul la educatie", ca "invatamantul elementar este obligatoriu si gratuit" si "ca parintii au, cu prioritate, dreptul sa aleaga felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor". Deci, m-am lamurit: copilul meu are dreptul la educatie...
Dupa ce am citit in Constitutia Romaniei ca "cetatenii sunt egali in fata legii [...] fara privilegii si fara discriminari" si ca "orice cetatean are dreptul la identitate" pentru ca "statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase", m-am gandit instantaneu ca invatamantul este piatra de temelie a pastrarii identitatii mele etnice. Si a fiului meu, desigur...
Lecturand cu atentie aceeasi Constitutie am dat de art.23 care spune, printre altele, ca "dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationate de a invata in limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba sunt garantate" (Atentie: garantate!). "Modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege".
Prin urmare, am luat "in vizor" Legea invatamantului. Iata ce am putut citi la "Sectiunea a 12-a , Invatamantul pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale":
* Art.45 (1) Persoanele apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa studieze si sa se instruiasca in limba materna, la toate nivelurile, tipurile si formele de invatamant preuniversitar, in conditiile legii. (2)In functie de necesitatile locale se organizeaza, la cererea parintilor sau a tutorilor legali si in conditiile legii (iarasi?...) grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale.
Brusc, o raza de speranta mi-a "luminat" gandurile: fiul meu are dreptul sa fie educat si instruit in limba mamei sale. Citesc in continuare Legea Invatamantului si dau de art.63:
* "(1) In invatamantul preuniversitar, formatiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu dupa cum urmeaza: a) educatia anteprescolara; grupa cuprinde in medie 7 copii, dar nu mai putin de 5 si nu mai mult de 9; b) invatamantul prescolar: grupa cuprinde in medie 15 prescolari, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 20.
* (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) in localitatile in care exista cerere pentru forma de invatamant in limba materna a unei minoritati nationale, efectivele formatiunilor de studiu pot fi mai mici decat minimul prevazut de aceasta lege. Decizia [...] apartine Ministerului Educatiei, cu consultarea Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant respective.
E clar, mi-am zis. Singura piedica pentru ca fiul meu sa mearga la o gradinita unde educatoarea ii vorbeste in limba ceha e chiar ministerul si institutiile subordonate care se ocupa de invatamant.
Constient de faptul ca traiesc intr-o lume in care daca nu iti ceri drepturile (conform legii, nu-i asa?) nimeni nu ti le v-a da, consider ca facand publica aceasta scrisoare, concomitent cu efectuarea demersurilor necesare la institutiile statului responsabile de invatamant, voi obtine ceea ce cred ca imi apartine: dreptul copilului meu de a fi educat in limba pe care abia incepe sa o vorbeasca, limba mamei si a bunicilor sai...
Si, ca sa nu fiu rau inteles, trebuie sa specific ca localitatea in care traiesc se numeste Garnic, are cca. 250 de locuitori, iar copii de varsta prescolara sunt in numar de 5; 3 dintre ei au implinit deja 4 ani iar ceilalti 2 vor implini pana in toamna 2 ani.
Cu mult respect pentru concetatenii mei,
Bouda Francisc - cetatean roman de nationalitate ceha

Alte stiri

adauga si tu
Pagina in care spui si gasesti totul despre GarnicPagina in care spui si gasesti totul despre Garnic

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Dreptul la educatie in romania...

Dreptul la educatie in Romania... -scrisoare deschisa adresata factorilor responsabili cu... citeste mai mult

Consiliul Local Garnic si "marele consens"...

Iata ca se implineste in curand un an de la alegerile locale din 2012, castigate aproape... citeste mai mult

Tipuri de romani, dupa Ramona Ursu

Ramona Ursu Tipuri de romani Rasculatu' resemnat. In ultimii ani, a suferit o mutatie... citeste mai mult

toate stirile
GarnicIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Garnic

Trimite pe mail acum!
Nu exista comentarii postate de utilizatori.